Lyžování na „červeňáku“ i zimní provoz areálu – vzpomínka

Letošní zima lyžařům opravdu přeje. Je dobře, že přírodní sněhová nadílka umožnila rozjet mnoho menších lyžařských vleků. I my jsme jeden takový v Dolní Čermné měli. Lyžování na „červeňáku“ (Červený vrch) patřilo k velmi oblíbeným zimním aktivitám nejen místních obyvatel. Lyžařský vlek byl tvořen nekončícím lanem, na které se správným grifem nasadil kovový hák s provázkem a malou kotvičkou pod zadek. Kotva se na vrcholu odpojila a omotaná kolem pasu svážela dolů. (někteří měli pro tento účel speciálně ušité brašny). Na vleku se jezdilo na střídačku vpravo/vlevo, aby si nevytahovalo lano.  Žádné rolby, „sjezdovka“ v délce cca 230 m se ušlapávala lyžemi. V dnešní době tak populární freeride jsme na červeňáku provozovali pokaždé, když pracně ušlapaný kopec pokryl čerstvý sníh.  Konaly se tu lyžařské závody i lyžařské výcviky.

Jen díky místním dobrovolníkům, kteří se starali o chod a údržbu tohoto vleku, jsme mohli zažít spoustu nezapomenutelných zážitků.

Provoz vleku byl tehdy spojen i se zimním provozem areálu – ubytované kurzy škol v přírodě.

Lyžařský vlek se nám už nepodaří rozjet, ale po plánované rekonstrukci areálu bychom rádi obnovili i zimní provoz areálu.

Děkuji rodině Markové za zapůjčení fotografií. Zdá se, že jsou to jedny z mála dochovaných fotografií zachycující vzpomínku na toto lyžování.

Více fotografií ve fotogalerii.

 

Komentáře jsou vypnuty.